0

Muzium Negeri Kelantan

Hari ini sepatutnyer kami bawa Aleeya ke dentist untuk mencabut gigi susu dia yang udah lari allignment.. gigi kapak depan udah menjadi jongos la pulak sebab gigi kekal sudah tumbuh. Yang geram tu, tak reti-reti nak jatuh pulak gigi tu.. jadi gigi kekal tolak gigi susu ke depan... jadi ler serupe mr. Jo sikit..aiyak!! Dia pulak kontrol2 gelak ala-ala senyum sebab selalu kena kutuk gigi tak lawa... Puas pujuk tu...penakot ya amat... tp lega sangat, sejak nak masuk darjah 1, nampak dah matang sikit... gigi tak lawa, psiko sikit... nyatanya, mmg sakit mata betul nengok gigi rope itu...

Alih2 klinik yang ter'best' biasa kami pergi tutup le pulak. On d way balik singgah la sekejap ke Muzium Negeri. Actullay, hampir hari-hari aku lalu depan Muzium ni... tak penah pulak nak benti melawat ke apa kan..hehe saje kali ni ingat nak bawak ler budak2 ni nengok.. tp hampehhh!! tak sempat baca udah deme lari sane...lari sini... nama pun budak2 kan... cuma Aleeya je best, dia dah pandai membaca...semua benda dia nak baca... sangat suke!!

Muzium ni tidak le terlalu besar.. ada beberapa bahagian ruang yang tunjuk sejarah dulu dan sekarang negeri kelantan. Juga sebenarnya Muzium ni ada PAMERAN DARURAT NEGERI KELANTAN. jadi satu tempat tu pamerkan perkara yang berlaku sepanjang zaman darurat waktu taklukan Komunis. Ok not bad, aku suke Sejarah ni sejak sekolah.. tapi anak aku takut sebab ada patung tak bergerak pakai baju Polis dulu-dulu... hahah


Di tingkat atas ada pameran tentang permainan dan kesenian Negeri Kelantan seperti Wayang Kulit, Dikir Barat, Gasing, Wau Bulan, Peralatan Muzik, Permaianan dan sebagainya.. Sekejap je, time ni budak2 dah menggelejat ajak keluar... huhu


Ok dah nak balik.....
Sebelum naik keter... posing maut kasi muntah ijau korang semua nengok... harusssss!!!



Feluk Shiom..

post signature



Tiada apa yang dipinta, hanya secebis komen ikhlas saja.



0 comments:

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..

There was an error in this gadget