4

Puree & Kari Ayam sumber Julia


Wallah!! Jutaan terima kasih kepada Julia kerana sudi kongsi resepi Puree..Seriyes memang lazat beb!!! lama dah aku tak makan capati ke apa yang berkaitan dengannya...Tapi kalau korang tengok Puree Julia lagi lawo la kan...aku punye kureng sket, ye la baru pes time membuatnyer...*actually aku lupe sangat step kena canai macam capati tu...aku tekan2 ngan tangan je..patut la tak berapa menjadi kembungnya..tapi rasanya tetap sedap!! Lagi2 kari ayam tu...fuh!!!!

Puree ni senang ya amat membuatnya...budak2 pun boleh buat..budak akil baligh lah..kui kui. Rasanya seperti capati sikit..cuma Puree ini di goreng..Kuantiti yang di buat pun tak banyak..sesuai la dgn family kami yang kecil ini.

Cepat copy pes resepi nih....(aku pun copy pes aje dari blog Julia)

Puree (Sumber:Ibu Mertua beliau)

2 cwn tpg attar
1 cwn tpg gandum
secubit garam
2 sudu bumbung minyak ghee/majerin
air secukup rasa

minyak secukup u menggoreng

gaulkan kedua jenis tpg, garam dan ghee. ala2 mcm nak buat kulit karipap. then tmbah air hingga jd doh yang lembut. simpan dlm 10 minit. kemudian buatla bola kecil seberat dlm 15 ke 20 g. canai doh jd bulat leper. ala2 mcm capati juga. bezanya puree di goreng.

masa nak goreng tu ada petua skit, bila dah letak dlm minyak, kena tekan2 tepi keliling dia dgn penyodek tu, supaya naik gelembung dlm doh tu...kalau menjadi cantik naik bulat, dlm masa beberapa saat aja. bila doh dah gelmbung tanda tpg dah msk. So bolehlah tos dan angkat.

4 comments:

Aida Alias said...

tak pernah makan puree ni... rasanya mmg tak pernah nampak sebelum ni pun..

Fizan Wan Pani said...

sedap tau...nak buat pun senang...semalam kejap je dah habis..budak2 mau pulak makan...dorang kata roti..hehe

zuwaidah said...

hmmmmmmmmmm sedap tak pernah lagi buat...senang nak buat....boleh coba nihhhh
maksu pun tak pernah rasa lagi nih

Fizan Wan Pani said...

cuba maksu...mmg sedap..cicah ngan kari ayam..perghhh!! anak saya pun suke....sedap dia kata..

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..

There was an error in this gadget