
Makan Untuk 2 Orang:
1 paket char kue teaw - celurkan sekejap dlm air panas dan toskan
kucai di hiris 1 inci (lagi banyak lagi sedap)
Udang ikut banyak mana nak letak (lagi banyak lagi sedap)
5 ulas bawang putih - cincang atau ketuk aje.
Tauge banyak ikut suka.
2 biji telur
minyak utk menumis
Bahan tumis (elok campurkan siap2...nanti masak masuk aje dlm kuali...)
*2 sudu sos tiram
*2 sudu kicap manis
* 1 sudu kicap pekat
* 1 1/2 sudu gula
* 1 kecil garam
*1 sudu sos ikan
* 2-3 sudu air
semua bahan * campurkan dlm satu bekas kacau siap2 sehingga sebati.
#cili boh/lada kisar campurkan dgn sedikit air.Ikut nak byk mana...saya guna 5 sudu besar
Caranye:
1) panaskan minyak dan goreng udang dahulu - toskan
2) minyak yg sama tumis cili boh + air sehingga masak
3) masukkan campuran * masak dlm 5 minit
4) masukkan tauge & daun kucai masak 2 minit
5) masukkan cepat char kue teaw
6) masukkan udang
7) letak tepi kuali sikit char kue teaw tadi dan pecahkan telur - goreng cepat supaya telur tidak berketul..
rasa garam dan gula..bila dah ok, boleh padamkan api...
tips: masa masukkan bahan 1-6 memang agak basah sikit, tp bila dah masukkan telur ia akan jadi pekat....
0 comments:
Post a Comment
komen jujur anda amat kami dihargai ;)