1

Masak Tumis Udang Petai


Panas lagi ni.. dah posing dalam pinggan ^^,
Petang ni merangkap dinner kami makan sambal tumis udang petai lah. Dah lama tak makan ni... makan dengan nasi panas-panas..mesti bertambah.


Resepi Tumis Udang Petai

100g udang saiz besar
petai seadanya
4 sudu besar cili kisar
1 sudu pes asam jawa
4 biji bawang merah di tumbuk
3 biji bawang putih di tumbuk
sedikit belacan
sedikit gula merah
sedikit garam
sedikit perasa

air secukupnya
minyak utk menumis


CARA:
  1. tumis bawang merah, bawang putih dan cili hingga naik bau
  2. masukkan gula merah dan belacan
  3. masukkan sedikit air
  4. masukkan udang dan petai
  5. bila kuah dah agak pekat, masukkan garam & bahan perasa
  6. tutup api.

1 comments:

nabilah_2908 said...

alahai...sedapnya...telan air liur sy dibuatnya... ;)

jom ke APA KATA HATI pulak ;
PART TIME PAPARAZZI

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..

There was an error in this gadget