Resepi Rendang Ayam
BAHAN A:-
- 1 ekor ayam (dipotong kecil)
- 2 cawan santan pekat (1 biji kelapa)
- 1/2 cawan kerisik
- 2 helai daun kunyit (siat/racik halus)
- 2 keping asam gelugur/keping
- 1 keping kecil gula kabung
- garam secukupnya
- air secukupnya *nak masak sampai lembut kan...
- 3 labu bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 5 batang serai (ambil bahangian putihnya)
- 3 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 15 tangkai cili kering
- 10 biji cili padi **ini tak letak...kang pedas pulak..
- ayam dibuang kulit, bersihkan & toskan
- masukkan semua bahan (kecuali kerisik, daun kunyit garam & gula) dalam kuali besar, kacau sebati atas api pelahan
- masak hingga ayam lembut dan kuahnya sebati. kacau sesekali sekala
- masukkan garam, gula, kerisik & daun kunyit dan kacau rata. seimbangkan rasanya.
- masak sampai kuah pekat atau ikut lah citarasa masing2..
- tutup api, angkat dan boleh hidang dengan pulut, lemang,ketupat
0 comments:
Post a Comment
komen jujur anda amat kami dihargai ;)