0

Tomyam Merah


Tomyam merah, merah tu tidak lah sangat.... aku beli lada kering di Tesco yang jenis paling pedas. Guna 3 biji pun dah berdesing pedasnya... jadi tidak lah merah sangat. Cuma beza dengan tomyam biasa aku buat, kali ni aku masukkan santan..


Resepi:

{Tumbuk Lumat}
Bawang putih
Bawang Merah
Sedikit lada hitam
Lengkuas
Cili kering


{Bahan}
Sedikit dada ayam
Udang
Sotong

Santan pekat
Air secukupnya
Jus limau
Serai
Daun limau purut
Sedikit minyak utk tumis


{CARA}
Panaskan minyak
Tumiskan bahan tumbuk lumat sehingga berbau harum

Masukkan santan,serta ayam,sotong,udang.. Sehingga mendidih,
masukkan serai,daun limau purut...tambah air jika perlu.

Masukkan garam dan sedikit gula serta jus limau.

0 comments:

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..