7

Cupcakes~Pertama kali...

Salam 1 April 2009, Rabu

Atas: Cupcakes 2nd time i picit nozel..so ok la sikit rupenyer....

Bawah: Cupcakes pertama kali tekan nozel..wakak ciput ciput je....


Buat pertama kalinya saya membuat cupcakes....tidak kemas okeh....lagipun saje nak berlatih menekan nozzel....hehe lepas ni boleh cuba lagi buat pelbagai peten corak pulak.... Icingnya pun sengaja saya buat sikit aje..ngam-ngam untuk cupcakesnya....dalam peti ais hanya ada warna biru dan hijau....letak la dulu warna biru memandangkan icing pun ada sikit....jadi ini lah hasilnya......

kemudian, hasil lain, berminyak-minyak la permukaan lantai....waaa waaa nak kena mop lak lepas nih...huk huk huk!

Saya cerita lagi ye...creamwell ni kalau kita beli di pasaraya contohnya di tesco, mahal you....jadi, baik korang pergi ke kedai alatan/bahan kek...1 kg baru berapa ringgit je...boleh la simpan lama sikit kut buat kek ke, boleh la letak icing nih....


Dah lama saya cari resepi icing ni, akhirnya saya dapat di satu forum di ruangan Dapurnya antara resepinya:


150g creamwell
150 butter
250g gula


Cara:
Terlebih dahulu penyumbang resepi ini telah masak bersama dgn air sampai likat....sejukkan.

pukul creamwell dan butter hingga kembang dan putih..kemudian masukkan sikit demi sedikit selang seli dan pukul.....kemudian boleh la letak warna apa yang kita nak...


Untuk Intan Haslinda, aku ucapkan Hepi Birthday untuk ko menyambut ulang tahun yang ke dot dot dot...semoga murah rezeki dan dirahmati Allah S.W.T

7 comments:

Aida Alias said...

berlatih menekan nozzle tu penat gak.. hehe tapi hasilnya menjadi puas hati kan

Fizan Wan Pani said...

aida, beli plastik utk icing..rasa senang sket kerja...yg leceh time nak basuh tu lah....tak lawo sangat nih..orang lain buat kemas aje dgn pesen yg menarik....anak aku nak elmo la..powerpuff girl la..kem salam...tak reti aku!

eRiNsZ said...

wahh hebat nyer pompuan ini... udah ler trre mnjahit pandai memasak lak tu...

wahhh..kagum kagum....5 bintang utk kak pjan... charyuk charyuk

Fizan Wan Pani said...

erinsz, lahai 5 bintang je ke? haha alah, cuba-cuba je....tak cantik mcm org lain buat lah...malu je

INTAN said...

wahhhh....bagus...good try...esok2 hebat le tuh..
makasih utk wish!

Fizan Wan Pani said...

Tq intan.....haha byk tempat aku wish ko.. :D

zuwaidah said...

hebat betul la tokeh sulam ni serba serbi kebolehan...jeles laaaaaa....tak peeeee...praktik selalu, mana tau kot2 tukar profesion jadi chef lak

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..

There was an error in this gadget