6

Roti Manis



Sini dah 4 hari kiranya hujan tak berhenti-henti....paras air sungai Kelantan pun nampaknya dah naik semula.....kain baju pun tak boleh jemur di luar..alamat basah lah..so, jemur je dalam rumah....line internet macam biasa lah..hujan2 macam ni...tak berapa nak clear...

Jamu mata dengan roti manis ini okeh....buat malam tadi....nak alas perut time lapor....saya kan diet... :D

Roti Manis
500 g tepung high protein
125g tepung gandum
50g butter/majerin
3 biji telur
1 sudu kecil garam

Bahan A Larutkan:
75g gula kastor
50g yis kering
1/4 susu segar
sedikit air suam

Bahan B di satukan:
1 biji telur
sedikit susu segar


Cara:
Ayak tepung highprotein, tepung gandum dan garam. Masukan majerin dan telur.Gaul hingga jadi macam serbuk roti.

Tuangkan bahan A. Uli doh hingga lembut dan kenyal dalam masa 20-25 minit. Biarkan doh naik dua kali ganda selama 1 jam.*tutup dgn towel dapur.

Canai lagi doh sekali lagi. Bentukkan doh menjadi apa2 bentuk yang anda sukai. Atur doh atas dulang pembakar.Biarkan ia naik lagi sekali ganda.

Sapu doh dengan Bahan B supaya berkilat.

Panaskan ketuhar 180C dan bakar selama 20 minit atau hingga masak.

6 comments:

zuwaidah said...

sedap dan gebunya roti...hmmmmmm buat teman rasa lapar di tengah hujan lebat nih.

hujan lagi ke kat kelantan..pernah banjir kat rumah fizan tak...hisshhhhh serik laaa kena hujan dulu kat kg pun setengah tingkat kena...nasib rumah atas tak kena..tu pun jenoh nak membersih rumah mak lepas surut banjir....habih berlumpur, lintah segalanya

Fizan Wan Pani said...

sini ujan lagik...dah 4 hari berturut2 nih....so far umah saya (yg skrg ni) selamat lah...kalau tak selamat, tak beli...hehe tp kiranya berhampiran juga dgn sungai kelantan..cuma tanah tinggi...

mmg, tadi budak2 cicah air teh O roti tu..dah habis pun...

MamaFaMi said...

Geramnya tengok roti tu...

Fizan Wan Pani said...

mamaFami, terharunya...sudi akak masuk blog saya...terima kasih ye...alah, roti akak lagi sedap....ada juga nanti nak try resepi dari akak pula....

Aida Alias said...

teringin lak nak buat roti ni.. nak cari susu dulu hihi

Fizan Wan Pani said...

aida, silakan...hehe uli utk kecilkan lengan..hehe

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..

There was an error in this gadget