8

Fruit Tart




Comotnye fruit tat yang aku buat hari ni. First time membuatnya di kala pagi buta. Hu, tak boleh nak concentrate bila Izzaty pun sibuk sama...dari pukul 3 pagi sehingga kini masih cerah mata anak dara genit ni. Malam tadi aku ke Klinik untuk bertanya sesuatu..kejap aje, masuk bilik doktor tak sampai 2 minit pun, terus keluar..haha sabar je la...perjumpaan paling sekejap.

Balik dari klinik singgah sekejap ke Tesco mencari bahan untuk membuat tat ini. Tak apa, next time akan di buat lagi...


Resepi (En.Mat)

Bahan Untuk Pastri:-
125 g mentega sejuk, didadu kecil
40 g gula aising
1 biji telur gred A, dipukul sedikit
220 g tepung halus (mat guna tepung gandum)
1 camca teh esen vanilla

Bahan Hiasan
Coklat cair secukupnya
Strawberry*
Blueberry*
Kiwi*
Apricot dalam tin*(*antara buah2an yang boleh digunakan)
Sedikit piping jelly jernih utk mengglis tart


Bahan Pastry Cream :-)
300 g susu segar (panaskan hingga suam)
3 kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung kastard*(*disatukan dan diayak)
1 1/2 camca teh esen vanilla
1 camca besar mentega



  1. UNTUK KULIT TAT :- Ambil sedikit doh, tekan dalam acuan tat pilihan hingga setebal 2 - 3 mm. Buat hingga siap, cucuk2 permukaannya dengan garfu dan bakar 10 minit dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C. Keluarkan dari oven, asingkan kulit tat dari acuan dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan.
  2. UNTUK PASTRY CREAM :- Satukan kuning telur dan gula, kacau dengan whisk hingga gula hancur, tuang sedikit susu suam, kacau cepat hingga bersatu, dan tuang lebihan susu suam dan kacau hingga rata. Tuang bancuhan tadi dalam tepung dan kacau hingga sebati dan licin. Tuang dalam bekas tahan panas dan masak atas air mendidih (secara bain-marie) sambil terus mengacau hingga pekat. Alihkan bekas, masukkan mentega dan esen vanila, kacau hingga semua sebati dan bersatu. Masukkan pastry cream tadi dalam bekas bertutup dan tutup masa panas2 untuk mengelakkan pastry cream keras bahagian atasnya.
  3. UNTUK FRUIT TART :- Ambil satu kulit tat, sudukan sedikit coklat cair. Ratakan, buat hingga habis, masukkan dalam peti sejuk 1 - 2 minit, untuk mempercepatkan coklat keras. Masukkan pastry cream dalam piping beg yang dipasang muncung bintang, picit pastry cream ke dalam setiap kulit tat (seperti dalam gambar diatas). Buat hingga siap. Hias dengan buah2an kegemran, sapu dengan sedikit piping gel untuk mengilatkan tat. Boleh dihidangkan...




8 comments:

eRin said...

emmm best k.pjan nyer fruit tart tuh.. tetibe jerk lapo nie... antor ler kat cni.. nak buat confirm tak reti..ngeh ngeh ngeh.

Aida Alias said...

wahhh sedap tu... tak pernah buat tart.. kulit dia tu pn tak reti buat hehhe

U-jin said...

best tu...meleleh air liur aku....
xleh jadi ni...kena pi oder ni..ko jauh sgt..haku oder ngan tasya..

Fizan Wan Pani said...

erin, alahai.kalau dekat mmg akak hantar punye...lagipun byk ni..akak ngan anak2 je makan...yg lain tak makan....


aida, kulit dia senang sangat..nanti tepek resepi eh...macam buat biskut tu je...



Ujin, aku pun kalau ikut beli kat kedai je..tp teringin nak belajar buat kulit dia tu aku try buat....kena simpan dlm peti baru sedap..sejuk je dia punya cream tu...nyumiess

zuwaidah said...

tidakkkkkkkkkkkkkkkkkk...pantang tengok.....sedapnyaaaaaaa...awatlaaaa pjan dok jauh nihhhhh

Fizan Wan Pani said...

maksu, pantang ka? hehe esok ble gi kedai.tak pun buat sendiri..jimat banyak!

INTAN said...

"jumpa doc nk tanya kan sesuatu"..wah wah wah..tiba2 bergelodak aku nk tau...kui3

Fizan Wan Pani said...

ngeh ngeh ngeh..rahsia la...tp tak de apa2 berkaitan mengandung ye..kah kah kah i tak ready lagik..huhuhu

Post a Comment

komen jujur anda amat kami dihargai ;)

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

Aleeya Sofea Nazira|Zulaika Ardini Nazira|Izzaty Qasreena Nazira

anak menantu cucu Wan Pani

anak menantu cucu Wan Pani

kamu picit sini, saya picit sana juga..

There was an error in this gadget